Kinderalimentatie

Ouders zijn wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Als ouders uit elkaar gaan, moeten ze hiervoor een financiële regeling afspreken. Dit is de zogenoemde kinderalimentatie.

Bij mediation bepalen jullie samen de hoogte van het bedrag.  De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot het kind  18 jaar is.  In sommige situaties kan er een verplichting zijn tot 21 jaar, of zelfs langer. Dit is afhankelijk van de behoefte van het kind.

Partneralimentatie

Als één van de ex-partners niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, heeft de ander de plicht om bij te dragen in deze kosten, als dat mogelijk is.  Dit wordt partneralimentatie genoemd.

Jullie maken samen afspraken over de hoogte. De mediator kan dit ook berekenen. 

De duur van de alimentatie is maximaal 5 jaar, in sommige gevallen langer of korter.  Je kunt zelf ook een andere periode afspreken. Ben je minder dan 5 jaar getrouwd, en hebben jullie samen geen kinderen? Dan is de duur van de alimentatie gelijk aan de duur van het huwelijk.

Bij partneralimentatie zijn er belastingregels waarmee rekening moet worden gehouden. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar. 

Jaarlijkse wijziging alimentatie

De alimentatiebedragen worden jaarlijks aangepast volgens de loonstijgingen. Dit wordt de indexering  genoemd. In december stelt de overheid het percentage vast waarmee de bedragen op 1 januari van het nieuwe jaar gewijzigd moeten worden. U dient zelf de alimentatiebedragen  aan te passen.

Maak een afspraak voor een intakegesprek voor meer informatie en hulp.