Go to Top

Alimentatie

Kinder alimentatie

Ouders zijn wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Als ouders uit elkaar gaan, moeten ze hiervoor een financiële regeling afspreken. Dit is de zogenoemde kinder alimentatie.

Bij mediation bepalen jullie samen de hoogte van het bedrag.  De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot het kind  18 jaar is.  In sommige situaties kan er een verplichting zijn tot 21 jaar.

Partneralimentatie

Als één van de ex-partners niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, heeft de ander de plicht om bij te dragen in deze kosten, als dat mogelijk is.  Dit wordt partneralimentatie genoemd.

Jullie maken samen afspraken over de hoogte.

De duur van de alimentatie is maximaal 12 jaar. Je kunt ook een kortere periode afspreken. Ben je minder dan 5 jaar getrouwd, en hebben jullie samen geen kinderen? Dan is de duur van de betalingen gelijk aan de duur van het huwelijk.

Bij zowel partner- als kinderalimentatie zijn er belastingregels waarmee rekening moet worden gehouden.

Jaarlijkse wijziging alimentatie

De alimentatiebedragen worden jaarlijks aangepast volgens de loonstijgingen. Dit wordt de indexering  genoemd. In november stelt de overheid het percentage vast waarmee de bedragen op 1 januari van het nieuwe jaar automatisch wijzigen.

Maak een afspraak voor een intakegesprek voor meer informatie en hulp.

BEL ONS!

Drachten:  0512 - 820217

Groningen:  050 - 8200358

Leeuwarden:  058 - 8200238

Workum:  0515 - 820 228