Go to Top

Belastingen en Scheiden

Scheiden of uit elkaar gaan

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, heeft dat meestal fiscale gevolgen.

Zodra je gescheiden woont en de echtscheiding is aangevraagd eindigt het fiscale partnerschap. Dit kan betekenen dat je weer in aanmerking komt voor zorg-  en huurtoeslag.

Indien er ook een kind op jouw adres is ingeschreven kun je in aanmerking komen voor het kindgebonden budget. De hoogte is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de hoogte van je inkomen.

Bij het vaststellen van de partneralimentatie wordt gekeken naar de fiscale gevolgen.  Ga je partneralimentatie betalen dan kun je, bij een hoog inkomen, tot 52% van de partneralimentatie  terug krijgen van de fiscus.  Ontvang je partneralimentatie dan moet je daarover belasting betalen. Partneralimentatie heeft ook  invloed op de hypotheekmogelijkheden.

Indien de woning (nog) niet wordt  verdeeld en de hypotheek gewoon doorloopt,  moet de hypotheekrente door jullie beiden worden afgetrokken, ieder voor de helft. Hierover kun je aanvullende afspraken maken, wij begeleiden je hierbij.

Geregistreerd partnerschap

Hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan gelden dezelfde fiscale regels als voor getrouwde partners.

Scheiden en scheiden van tafel en bed

Ben je getrouwd of is sprake van een geregistreerd partnerschap en gaan jullie uit elkaar? Dat noemen wij ‘scheiden’ of ‘scheiden van tafel en bed’. Wanneer jullie van plan zijn te scheiden en niet meer samenwonen maar nog wel getrouwd zijn, leven jullie  ‘duurzaam gescheiden’.

Uit elkaar gaan

Sta je met iemand anders op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente, maar ben je niet getrouwd en heb je ook geen geregistreerd partnerschap? En gaan jullie uit elkaar? Dat noemen wij ‘uit elkaar gaan’.

Fiscaal partnerschap

Of sprake is van fiscaal partnerschap en wat de gevolgen zijn, hangt af van de persoonlijke situatie:

 

    • Jullie gaan scheiden of scheiden van tafel en bed

 

    • Jullie leven duurzaam gescheiden

 

    • Jullie gaan uit elkaar

 

Zodra je niet meer samenwoont ben je voor de belastingdienst gescheiden. Het maakt niet uit of de echtscheiding officieel is of niet. Als je gescheiden bent, heb je geen fiscaal partnerschap meer en dus geen gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. Jij en je partner moeten dan afzonderlijk belastingaangifte doen. Je kunt er  voor kiezen om in het jaar van de scheiding nog wel fiscale partners te zijn. Dit is in sommige gevallen voordeliger. Meer weten? Maak een afspraak voor een gratis intake gesprek.

Voor het invullen van de belastingaangifte hebben wij een samenwerking met een specialist. Voor klanten van GelukkigUitElkaar.nl is een speciaal tarief afgesproken.

BEL ONS!

Drachten:  0512 - 820217

Groningen:  050 - 8200358

Leeuwarden:  058 - 8200238

Workum:  0515 - 820 228