Perfectionisme

Perfectionisme

In onze huidige maatschappij lopen veel mensen rond met een lichte vorm van perfectionisme. Echte harde cijfers zijn er nauwelijks te vinden maar wat wel uit diverse onderzoeken nationaal en internationaal blijkt is dat vrouwen hier vaker mee te kampen hebben en dat er een toename zichtbaar is in de afgelopen 30 jaar van perfectionistische karaktereigenschappen. Het is dus niet zo heel vreemd als je hier zelf ook mee worstelt.

Perfectionisme is een eigenschap waar je tijdens en na een scheiding enorme problemen door kunt krijgen. Want je leven moet voldoen aan een perfect plaatje, namelijk een perfecte partner, nooit ruzie, altijd genoeg aan elkaar en tot de dood jullie scheidt. En dan opeens vindt je jezelf als gescheiden mens. Mislukt, gefaald. Niet in staat om je huwelijk te redden, iedereen ziet opeens dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn was achter die dichtgetrokken gordijnen. Je falen ligt open en bloot op straat en valt keihard door de mand.

Want dat is toch hoe het voor je voelt?

Weg is je perfecte huwelijk

En hoe waar is dat eigenlijk? Ziet iedereen je als iemand die gefaald heeft en wiens huwelijk mislukt is? Waar komt dat eigenlijk vandaan die term, mislukt? En wanneer is een huwelijk eigenlijk mislukt? Als je gezamenlijk besluit om na jaren van uit elkaar groeien elkaar de ruimte gunt om een nieuwe relatie te vinden en in goed overleg los van elkaar je weg gaat? Of als je geen geliefden meer bent en je stopt met het huwelijk? Of misschien ben je nog maar heel kort bij elkaar en realiseer je je dat je een vergissing hebt gemaakt en kun je beter met het huwelijk stoppen en elkaar jaren van frustratie besparen? Valt dat onder mislukken of betekent dat nu juist een goed doordacht en weloverwogen volwassen besluit, eigenlijk dus juist een heel goed gelukte actie?

Wat de buitenwereld er van vindt doet er niet toe, het gaat om hoe jij zelf tegen een scheiding aankijkt. Want precies die mening en dat gevoel zal bepalen hoe je er mee omgaat, direct na de scheiding en op de lange duur. Voor mensen die de lat hoog leggen en een perfect beeld hebben gecreëerd hoe hun leven er uit moet zien kan een scheiding een hard gelag zijn. Je voldoet niet meer aan je eigen in het leven geroepen voorbeeldige plaatje en je bent bang dat je daarom nooit meer gelukkig kan zijn. Falen is het ergste dat je kon overkomen en je weet niet hoe je dit nu weer moet oplossen.

Voor anderen kan het juist betekenen dat de ander de grote schuldige is. Jij wist immers hoe het moest en aan welke voorwaarden je perfecte leven moest voldoen. De ander hield zich niet aan de afspraken en de regels.

Herpak jezelf

Het oppakken van je leven na de scheiding kan heel moeilijk zijn, niet in de laatste plaats door jezelf en hoe jij tegen scheiding en gescheiden leven aankijkt.  Wat zinvol kan zijn is het eens vanuit een ander perspectief bekijken. Hoe kijkt een ander gescheiden persoon er tegen aan? Er bestaat namelijk niet zoiets als 1 juiste denkwijze voor het beeld van jezelf na scheiding. Iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid en zijn of haar eigen beeld van zichzelf en van de situatie. De zienswijze van een ander kan je helpen om de zaken weer in perspectief te zetten maar ook om te horen dat anderen er misschien wel luchtiger mee omgaan, of er juist veel zwaarder aan tillen zodat je jezelf eigenlijk helemaal zo slecht nog niet vindt.

Yoga – Mindfulness

Probeer eens een aantal lessen Yoga of Mindfulness. Ervaringen delen met elkaar, maar bovenal technieken leren dat je weer fijn in het leven komt te staan. Je bent gescheiden en moet verder, met jezelf. Het voelt fijn om ervaringen te delen, dingen te herkennen maar ook om nieuwe inzichten te krijgen. Ondertussen krijg je diverse handvatten om met situaties om te gaan, technieken om jezelf weer op rapen.

Dat alleen al is een prachtig cadeau aan jezelf.