Noem jij je ex weleens een hex?

Noem jij je ex wel eens een hex? 

Noem jij je ex-partner wel eens een hex? Stilletjes in je hoofd of tijdens een biertje met een goede vriend? In mijn praktijk als scheidingscoach hoor ik het wel eens iemand zeggen. Niet als de klant en ik elkaar net ontmoet hebben. Wel als we wat meer vertrouwd zijn met elkaar en een gesprek voeren waarin emoties niet geschuwd worden. Dan komt het soms uit zo’n mans tenen: “wat een hex is dat wijf toch!”

Wat voor soort gedrag bedoelt een man als hij de moeder van zijn kinderen een hex noemt?

  1. Ze spreekt slecht over hem tegen de kinderen. Althans hij heeft dit vermoeden.
  2. Ze wil niet tegelijk met hem bij een rapportbespreking zitten.
  3. De overdracht van de kinderen verloopt zonder iets tegen elkaar te zeggen óf gaat met veel ruzie gepaard.
  4. Hij mag de nieuwe slaapkamers van de kinderen niet komen bekijken (“Ja, hij is weg gegaan…”)
  5. Bepaalde spullen of kleding van de kinderen mogen niet mee naar jouw huis.
  6. Ze doet een (valse) aangifte tegen hem (extreem maar het gebeurt).

Je kunt zelf nog wel wat voorbeelden toevoegen aan dit lijstje…

Dit soort gedrag is, op z’n zachtst gezegd, niet fijn. Voor niemand.

Vertoont een man dit gedrag dan noemt zijn ex-vrouw hem vaak een lul, klootzak, eikel of hufter. Dit blog is dus zowel door mannen als vrouwen te lezen.

Waar komt dit gedrag vandaan?

Vaak spelen er zoveel emoties rondom een scheiding:  ruzies tijdens de laatste fase van een relatie, bedrogen zijn, frustratie, onbegrip, verdriet en boosheid. Dit maakt dat mensen anders reageren dan ze normaliter zouden doen. Als deze emoties nog niet verwerkt zijn dan zijn mensen niet in staat om neutraal te reageren op de ander.

Is er iets aan te doen?

Gelukkig kun jij de situatie verbeteren. Je denkt waarschijnlijk dat de hex moet veranderen en dat jij daar geen invloed op hebt maar dat is gelukkig niet waar. Als je weet waar de pijn zit van je ex-partner kun je erkenning geven. “Ik heb je toen niet netjes behandelt en dat spijt me”. “Ik begrijp dat het lastig voor je is dat ik mijn nieuwe partner aan de kinderen wil voorstellen”. Dit kun je doen in een gesprek of via een brief/mail. Mensen willen gehoord en gezien worden. Dan worden ze milder en zachter.

Laat jij haar die leuke en gezellige man uit het begin van de relatie nog wel eens zien? Waarschijnlijk sta jij bij de wissel van de kinderen ook niet met je gezelligste gezicht bij haar voor de deur.

Mail jij kort en zakelijk naar haar? Of antwoord je soms helemaal niet? Vrouwen gebruiken vaak meer tekst dan mannen. Kijk eens naar haar schrijfstijl en antwoord haar dan op haar manier. Daar wordt ze blij van en zegt dan veel sneller “ja” op jouw vraag.

Maak jij issues van haar opvoed-ideeën? Iedere ouder voedt anders op. Zij is een product van de opvoeding die zij genoten heeft en jij van de jouwe. Iedere opvoedstijl heeft voor- en nadelen. Kinderen groeien en leren van beide opvoedstijlen. Als het geen gevaarlijke situaties oplevert maak je dan niet druk over haar manier van opvoeden. Scheelt een boel strijd.