Kinderalimentatie stopt als kind 18 wordt

Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan en zij hebben onderling een alimentatie afgesproken voor mij en mijn jongere zusje. Dat hebben zij mondeling geregeld. Nu ik 18 ben geworden is mijnvader gestopt om de alimentatie voor mij te betalen. Kan ik hiervoor een deurwaarder inschakelen?

De deurwaarder (of het LBIO) kan alleen geld onder dwang innen als er een uitspraak van de recht is. Bovendien speelt er in jouw geval nog wan anders mee. Als de rechter bij of na de scheiding van jouw ouders een kinderalimentatie heeft vastgesteld, loopt die volgens de wet door in de periode van 18de  tot 21ste jaar. We noemen dat de verlengde onderhoudsverplichting. Maar in jouw geval heeft de rechter nooit een verplichting vastgesteld. Een regeling tussen jouw ouders kan alleen doorlopen als dat uitdrukkelijk is opgenomen in een convenant of ouderschapsplan en dan met een beschikking van de rechtbank. Zonder deze beschikking kun je niets afdwingen.

Wat wel kan is de rechter verzoeken om nu alsnog voor jou een bijdrage vast te stellen, bijvoorbeeld voor studie en levensonderhoud. Beter is het om samen met je ouders dit te bespreken en samen te bekijken of je ouders kunnen bijdragen.

Als je dit lastig vindt kun je hiervoor een mediator inschakelen.