Ik wil van de hypotheek van mijn ex af

We hebben een paar jaar samengewoond in de woning van mijn ex. Die woning hebben we laten verbouwen en we hebben daarvoor samen een hypotheek  geregeld. Onze relatie is voorbij. Ik wil nu een eigen woning kopen, maar daarvoor moet ik eerst af van de hypotheek van mijn ex.

Je wilt ontslagen worden uit de aansprakelijkheid van de hypotheek. Dat ontslag kan alleen door de geldverstrekker worden gegeven en niet door je ex. Je hebt de bank immers beloofd de schuld terug te betalen. Maar omdat je de hypotheek op de woning van je ex rust, mag je wel van je ex verlagen dat die er alles aan doet om jou te laten ontslaan uit de aansprakelijkheid. Maar of dat genoeg is, hangt vooral af van het inkomen van je ex. In het geval het inkomen te laag is, blijf je aansprakelijk. De enige optie is dan verkoop van de woning. En daar moet je wel belang bij hebben, denk dan ook aan het belang van eventuele kinderen. Als je kan aantonen dat je zelf een huis wil kopen, maar dat dit uitsluitend niet lukt door de oude hypotheek, kan je een beroep doen op de redelijkheid en billijkheid en verkoop van je huis vorderen. Ik verwacht dat je ook verkoop kan vorderen als blijkt dat je ex de hypotheekrente niet betaalt en jij wordt aangesproken door de bank.