Go to Top

Geregistreerd Partnerschap ontbinden

Hoe kan ik mijn geregistreerd partnerschap ontbinden?

Als je het met elkaar eens bent en jullie hebben geen kinderen, kun je een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om ontbinden. Zijn er wel minderjarige kinderen of maar een van jullie wil de partnerschap beëindigen, dan ontbind je je geregistreerd partnerschap via de rechter.

geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter

Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap zonder rechter heb je een advocaat of notaris nodig. Bij de advocaat of notaris maakt je samen een overeenkomst waarin staat dat jullie het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Ook maak je afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie en pensioen.

geregistreerd partnerschap beëindigen via rechter

Hebben jullie minderjarige kinderen, dan begint de procedure met een verzoekschrift dat uw advocaat/mediator naar de rechtbank stuurt. Bij het verzoekschrift moet een ouderschapsplan worden mee gestuurd. De procedure voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap via de rechter is hetzelfde als bij een echtscheiding. Het verzoekschrift kun je samen met je partner of alleen (eenzijdig verzoek) indienen. Bij een eenzijdig verzoek zorgt je advocaat/mediatordat je partner binnen 14 dagen na indiening bij de rechtbank een kopie van je verzoekschrift ontvangt.

mediation bij beëindigen geregistreerd partnerschap

Als je het niet met elkaar eens bent, kun je onze hulp inschakelen. We kunnen je helpen om samen tot een oplossing te komen. Meer weten? Bel of mail voor het maken van een kosteloos adviesgesprek.

beëindiging partnerschap definitief

De overeenkomst (zonder rechter) of beschikking (via rechter) van de beëindiging van het partnerschap moet binnen 3 maanden ingeschreven worden in de registers de burgerlijke stand. Je advocaat/mediator of notaris stuurt de overeenkomst of beschikking naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. De ambtenaar schrijft de ontbinding in de registers van de burgerlijke stand in. Zodra de overeenkomst of beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is het geregistreerd partnerschap beëindigd. Je krijgt de overeenkomst of beschikking via je advocaat/mediator thuisgestuurd.

 

BEL ONS!

Drachten:  0512 - 820217

Groningen:  050 - 8200358

Leeuwarden:  058 - 8200238

Workum:  0515 - 820 228