Ex is lesbisch en woont samen. Einde partneralimentatie?

Mijn ex woont al een tijd samen met haar nieuwe partner. Dan kan ik toch stoppen met partneralimentatie betalen? Zij zegt dat alimentatie niet vervalt bij een nieuwe partner van hetzelfde geslacht en haar vriendin nog is getrouwd. Maar dat is toch niet eerlijk?

Het is juist dat het recht op partneralimentatie vervalt als uw ex is gaan samenwonen alsof zij met haar nieuwe partner zou zijn getrouwd. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat ook echt van een dergelijke samenwoning sprake is. Als die nieuwe relatie eindigt, herleeft het recht op partneralimentatie niet. Het is daarom belangrijk dat je dat bewijsmateriaal verzamelt en dat goed bewaart. Ook voor eventueel bijstandsverhaal in de toekomst. Wanneer je ex gebruik maakt of gaat maken van een bijstandsuitkering, kan de gemeente dat op jou verhalen. Maar niet als zij in tussentijd heeft samengewoond. 

De Hoge Raad heeft in pas bevestigd dat bij samenwonen met een gehuwde partner het recht op alimentatie niet vervalt. Hoe dat kan? Je kan niet samenwonen met iemand alsof je ermee getrouwd zou zijn als die ander al is getrouwd, volgens ons hoogste rechtscollege. En hoewel het recht op partneralimentatie in jullie geval dus niet vervalt, kan het samenwonen wel invloed hebben op de hoogte van haar alimentatie. Ze kan de woonlasten immers met haar partner delen. Hiermee verandert haar behoeftigheid. En of dat eerlijk is? Het is een gevolg van de huidige wetgeving en daar moeten we het mee doen. De wet maakt geen verschil in relaties met hetzelfde of het andere geslacht. Dus of uw ex met een man of vrouw samenwoont is niet van belang. Wel of het een samenwoning betreft die gelijkgesteld kan worden met een huwelijkse relatie.