Belang van een mediator bij scheiden

Bij een scheiding komt er heel wat op beide partners af. Ook als jullie het samen eens zijn om de relatie te verbreken, is het vaak lastig om een overzicht te houden over de financiële gevolgen en alle zaken die je voor de kinderen goed wilt regelen. Het inschakelen van een mediator geeft dan heel wat lucht. Deze bemiddelaar begeleidt het juridische traject, zorgt voor de nodige emotionele ondersteuning en helpt om op alle vlakken goed werkbare afspraken te maken.

 

Voordeel van mediation

Een mediator neemt bij de echtscheiding een neutrale positie in. Dat betekent dat de mediator geen partij kiest, maar er juist voor zorgt dat partners oplossingsgericht naar de toekomst kijken. Natuurlijk kunnen emoties op sommige punten aardig oplopen. De gevolgen van besluiten op juridisch en fiscaal vlak zijn dan meestal niet helder te overzien. Daarom zet een mediator alles voor jullie op een rij en begeleidt de scheiding bij iedere stap. Ook vormt echtscheidingsmediation een belangrijke steun in de rug bij het acceptatieproces. Zo blijf je met elkaar in gesprek en kan het juridische traject vaak een stuk vlotter verlopen.

 

Echtscheidingsmediation bij verdeling ouderschap

Vooral gezinnen met kinderen hebben baat bij een mediator. Want met het invullen van het ouderschapsplan worden belangrijke besluiten genomen die van invloed zijn op de toekomst van de kinderen. Samen met de mediator wordt het gesprek aangegaan over de verdeling van opvoedtaken, omgangsregelingen, de communicatie met elkaar en de financiën. Daarbij kijkt de mediator vooral naar het belang van het kind en brengt in kaart wat bepaalde beslissingen in de praktijk betekenen. Omdat een scheiding voor veel kinderen een verdrietige gebeurtenis is, kan er tijdens dit proces ook een kindercoach worden ingezet die extra begeleiding biedt aan het gezin.

 

Mediator bij scheiden of een advocaat?

Een mediationtraject is in de regel goedkoper dan het regelen van de scheiding via een advocaat. Vooral als jullie ‘on speaking terms’ zijn, zijn ingewikkelde en vaak kostbare sessies bij een advocatenkantoor helemaal niet nodig. Door in het voortraject in harmonie de zaken goed met elkaar te regelen, levert dat uiteindelijk ook een sneller proces voor de scheiding op. Zodra alle afspraken voor het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan helder zijn, worden door ons de stukken ingediend bij de rechtbank.

 

Mediation op maat

Niet iedere scheiding is hetzelfde. Is er een bedrijf? Is alimentatie van toepassing? Kan één van beiden de hypotheek overnemen? Hoe zit het met belastingzaken, zoals toeslagen? Al deze aspecten kunnen een rol spelen en komen aan de orde. We lichten daarom graag toe wat echtscheidingsmediation voor jullie kan betekenen via een gratis intakegesprek. Neem vrijblijvend contact op.